Cukiereczki. Portal dla dzieci chorych na cukrzycę.

Logowanie

Nazwa użytkownika:

Hasło:

Zapomniałem hasła


Poniedziałek,
25-09-2017

Online gości: 1
Online użytkowników: 0


Nowe zalecenia dietetyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2006

Wydrukuj ten artykuł Zapisz artykuł na dysk

W ostatnim czasie pojawiły się nowe zalecenia odnośnie wzajemnych relacji poszczególnych składników pokarmowych w diecie osób chorych na cukrzycę. Poniżej przedstawiono zalecenia PTD

Zalecenia dotyczące proporcji poszczególnych składników pokarmowych , stanowisko PTD 2006:

  • Węglowodany: 40-50% kalorii
  • Białka: 15-20% kalorii
  • Tłuszcze: 30-35% kalorii

Z powyższego wynika, iż zmianie uległo pewne ograniczenie w spożyciu węglowodanów, które wiąże się z zaleceniem niewielkiego jedynie wzrostu spożycia białek i tłuszczy. Jak podaje PTD kalorie z węglowodanów powinny być zastąpione tłuszczami, głównie pochodzenia roślinnego (oliwy, oleje) i tłuszczem ryb morskich.

W ostatnich latach pojawiło się szereg badań, które wskazywały, że dieta z mniejszą (około 40%) zawartością węglowodanów może wiązać się z lepszym wyrównaniem cukrzycy i poprawą wskaźników lipidowych. Badania, tak europejskie jak i amerykańskie, wskazują na to, że u większości pacjentów z cukrzycą typu 2 węglowodany są źródłem jedynie około 40% kalorii.

Podsumowując, należało by w diecie cukrzycowej wprowadzić następujące zmiany:

  • Ograniczyć odsetek kalorii pochodzących z węglowodanów do 40-50%
  • Bilansowanie węglowodanów w diecie powinno opierać się przede wszystkim na ich zawartości w produktach spożywczych, a nie na rodzaju produktów, z jakich pochodzą
  • Zwiększyć odsetek kalorii pochodzących z tłuszczów roślinnych i ryb.

Często zmniejszenie ilości pieczywa, zwłaszcza na posiłek, po którym mamy największe cukry, może dać doskonałe efekty!

Bibliografia:
„Liczymy jedzenie „ - Dr n. med. Ewa Pańkowska, Diabetyk, 2006/12
„Policz się z cukrzycą „ - Książeczka przeliczników pokarmowych Dr n. med. Ewa Pańkowska, Klinika Diabetologii Dziecięcej i Wad Wrodzonych AM w Warszawie
„Czy powinniśmy zmienić dietę cukrzycową”- Dr n. med. Tomasz Klupa Diabetyk, 2006/12
„Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2006. Stanowisko Polskiego Towarzystwa diabetologicznego” - Diabetologia Praktyczna, suplement A, 2006
Przepisy kulinarne: Śledź pod pierzynką ,Babeczki drożdżowe, Karp w galarecie, Pasztecik niskokaloryczny - Barbara Stolarek: Diabetyk ,2006/12, konsultacja medyczna Dr n. med.. Ewa Pańkowska
Informacje ustne – Dr n. med. Katarzyna Derc, Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki AM w Poznaniu


Portal Cukiereczki

© Copyright by Marta Korbutowicz, 2007 (stworzenie portalu)

© Copyright by Michał Przybylak, 2010 (rozbudowa portalu)

Wszelkie sprawy związane z leczeniem cukrzycy powinny być skonsultowane z lekarzem diabetologiem.